Pressroom

elective Sint Lucas Architectuur

Over

leave a comment »

Architectuur bestaat bij gratie van de journalist !(?)

 

In het kielzog van onze discipline gedijen tal van media.

Publicaties, tentoonstellingen, reportages, woonprogramma’s, salontafelboekjes, publi-reportages,…allen trachten ze onder het motto ‘onbekend is onbemind’ een beeld te scheppen van de ‘betere architectuur’.

Hoewel in schuchtere pogingen sommige tentoonstellingsopzetten je de architectuur en design werkelijk laten beleven, wordt er in de meeste gevallen een geschreven en/of beeldvertaling van gemaakt om ze aan een zo breed mogelijk publiek te kunnen serveren.

We moeten het niet achter stoelen of banken steken, de pers is een belangrijke actor in de perceptie van architectuur en design.

In deze tijden van ‘ontwerpend onderzoek’ en ‘beeldcultuur’ is het dan ook niet onbelangrijk de mechanismen te verstaan die diverse media hanteren.

 

In deze elective spelen we zelf de rol van een journalistieke redactie. De boswachter is immers de beste stroper en omgekeerd.

Na een korte analyse van verschillende media, beslissen we zelf om een persapparaat op poten te zetten :

-We veranderen onszelf in nieuwsgierige journalisten.

-Onze wekelijkse bijeenkomst wordt een efficiënte redactie waar allerhande ideeën voor artikels worden besproken.

-We bedenken samen het format van een ‘geschreven’ medium (magazine) en eens een interessant sjabloon in Indesign, vullen we dit systematisch op met beeldmateriaal dat we sprokkelen in de verschillende ateliers.

Als leidraad gebruiken we het jaarthema ‘Fragile : design with care’. (zie Alain Findelli, academische opening) Hierdoor krijgen we de kans om over de verschillende opdrachten in de verschillende opleidingen heen met een actueel oog naar de ontwerp productie te kijken.

We hebben één gezamenlijk gedragen resultaat voor ogen, maar we kunnen ons perfect opsplitsen in teams. Elk van ons staat in voor minstens 1 artikel, en dat houdt in : tekst / beeldmateriaal / lay out / …

Als alles goed zit slagen we er ook in om uit te pakken met een publicatie waar iedereen voor in de rij zal staan.

Written by carlbourgeois

11 oktober 2010 bij 17:08

Plaats een reactie